Er zijn verschillende manieren om een schilderij te verlichten. Zo zijn er wandlampen, plafondlampen of tafellampen. We hebben een paar punten verzameld om rekening mee te houden wanneer je ervoor kiest om je schilderij te verfraaien met schilderijlampen.
Hoogte/afstand van de schilderijverlichting
Schilderijverlichting hang je meestal op een afstand van 1/3e van de hoogte van het plafond. Daarnaast moet je met de afstand van het ophangen van schilderijverlichting ervoor zorgen dat de lichtbundel in ieder geval recht van voren komt. Het is heel belangrijk om schaduwen te voorkomen wanneer je je schilderij wilt verlichten met schilderijverlichting. Schaduwen leiden af van je schilderij en met indirect licht zie je het schilderij niet voldoende. Een lichtbundel die recht van voren op het schilderij schijnt is ideaal voor een directe verlichting zonder schaduw. Dit bereik je door een schilderij spotje op de juiste plek te monteren, door een schilderijlamp boven het schilderij te plaatsen of, nog makkelijker, door het gebruik van een flexibel schilderij ophangsysteem met geïntegreerde schilderijverlichting en armaturen.
Hoe groter de afstand tussen lampje en muur, des te groter het kunstwerk dat belicht kan worden. Kies dus een lang armatuur voor het uitlichten van een groot kunstwerk. Wanneer je muur 270 cm of hoger is, adviseren wij om een armatuur van 70 cm te kiezen. Met een STAS schilderij ophangsysteem en losse verlichtingsarmaturen en schilderij spotjes hoef je je niet druk te maken over het kiezen van de juiste hoogte/afstand van je schilderijverlichting aangezien dan alles flexibel te verplaatsen is.
Warmte/felheid van een schilderijlamp
De wattage of het aantal Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp produceert. Voor schilderijverlichting raden we LED lampen aan met een minimale wattage van 3,5 Watt. De warmte van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvins (K). Hoe hoger dit getal, hoe witter het licht. ‘Normale’ lampen hebben een kleurwarmte van ongeveer 2700K. De ledlampen die wij aanbieden hebben standaard een warm witte kleur (2700 K) en zijn verkrijgbaar vanaf 3,5 Watt. Wil je zelf de warmte of felheid van je schilderijverlichting instellen? Ga dan voor slimme verlichting!
Kleurtoon van schilderijverlichting
Ga je liever voor warm licht of voor koel licht? Over het algemeen vinden mensen warm licht het prettigste om naar te kijken, vooral bij de verlichting van een schilderij. Warm licht doet ook gezelliger aan. Daarom produceren de ledlampen van onze schilderijverlichting standaard een warm witte kleur (2700 K). De keuze voor de kleurtoon is uiteindelijk helemaal aan jou zelf en jouw wensen. Als je slimme verlichting hebt kun je overigens de kleurtoon van je verlichting aanpassen wanneer jij wil. Van fris licht in de ochtend, tot warm licht in de avond.
Welke soorten lampen zijn het beste om te gebruiken
Ten slotte is het belangrijk om altijd voor ledverlichting te kiezen ten opzichte van halogeen. Ledverlichting is een duurzaam keuze omdat led lampen veel minder energie verbruiken dan halogeen. Daarnaast zijn ledlampen ook nog eens goed voor het behoud van je schilderij. Halogeen verlichting geeft namelijk schadelijke Uv-straling af, net als de zon. Door Uv-straling zal de kwaliteit van je schilderij afnemen. Hang een schilderij dus nooit in de directe nabijheid van een raam en gebruik voor de schilderijverlichting uitsluitend led-spots. Met het gebruik van led-spots komt nog een leuke bijkomstigheid kijken. Zo kun je tegenwoordig namelijk kiezen voor 'slimme lampen'. Deze slimme led-verlichting is met een app op je telefoon bedienbaar en hierdoor heb je de volledige controle over jouw schilderijverlichting. Met slimme verlichting is je schilderijverlichting dimbaar, is de kleur en de intensiteit in te stellen en kun je zelfs gebruik maken van een timer-functie zodat de lichtspot aan gaat wanneer jij thuis komt bijvoorbeeld.